Persoonlijke ervaring

Jasper Eppink - Voorzitter 

Mijn eerste aanraking met de VSAE en toevallig ook het voorzitterschap kwam al tijdens de intreeweek. Mijn “intreeweek mama” was namelijk Sanne, de toenmalige voorzitter van de VSAE. Via haar hoorde ik alle geweldige dingen die zij meemaakte en die de VSAE organiseerde. Ik vond veel hiervan zo leuk klinken dat ik gelijk actief lid werd en ben dit eigenlijk altijd gebleven. Uiteindelijk rond mijn 3e jaar kwam het moment dat ik me afvroeg of ik een bestuursjaar wilde gaan doen. Na hier rustig over na te denken kwam ik al snel tot de conclusie dat ik eigenlijk het studentenleven veel te leuk vind en nog lang niet klaar wilde zijn met het afronden van een bachelor en binnen de kortste keren straks aan het werk te gaan. Verder organiseert de VSAE nog zoveel leuke evenementen en wat is een betere manier om hier aan mee te doen dan als bestuurslid.

Nu na zo’n 6 maanden bezig te zijn geweest weet ik wel dat een bestuursjaar compleet anders is dan ik van tevoren had verwacht. Ten eerste is het erg bijzonder om dag in dag uit, met een team van 5 personen te werken aan je vereniging. Dit is ten eerste super gezellig, maar ook nog eens super leerzaam want je leert toch al snel dat je dingen vaak niet alleen kan en dat je echt niet altijd gelijk hebt. Juist dat je allemaal dingen organiseert met andere mensen zorgt er extra voor dat je continu trots bent op jezelf, maar ook op de mensen om je heen.

Verder is een bestuursjaar enorm divers. Je bent eigenlijk elke dag bezig met dingen tot een succes te brengen of juist nieuwe verbeteringen aan het doorvoeren. Juist in een jaar met COVID-19 is dit extra belangrijk en deze manier om creatief oplossingen te vinden is ten eerste erg leerzaam maar vooral ook erg leuk. Ik durf te stellen dat ik voorlopig nog elke week iets nieuws heb geleerd. Dingen die je bijvoorbeeld leert verschillen van het goed opstellen van mailtjes tot het beheren van websites, het opstellen van contracten of juist het geven van feedback en het samenwerken tijdens een project.

In mijn taak als voorzitter is diversiteit ook erg belangrijk. Een van de taken als voorzitter is het overzicht bewaren. Hierdoor krijg je als het ware een kijkje in iedereens taak. Ook ben je als voorzitter de eindverantwoordelijke en het gezicht naar alle externe partijen. Zo heb je veel contact met de Universiteit, maar ook met verschillende andere studieverenigingen. Het is erg leuk om juist jouw vereniging te verantwoorden naar de UvA te doen omdat je dan met trots kan vertellen wat je juist allemaal gaat doen of al gedaan hebt dit jaar.

Tot slot is het natuurlijk ook nog goed om te vertellen dat je als bestuur naar alle activiteiten (gratis) heen gaat. Hierdoor ben je er bij heel veel etentjes, borrels en reisjes naar het buitenland. Een bestuursjaar is zodoende de perfecte balans tussen gezelligheid en werken. Kortom; ik raad een bestuursjaar aan!

Michelle Mutsaers - Interne zaken, secretaris & vice-voorzitter

Bij grote beslissingen maken ben ik altijd al een enorme twijfelaar geweest. Zoals je misschien al verwacht ging dit niet anders bij de beslissing om een bestuursjaar te doen. Ik wisselde ongeveer elke week van ja naar nee en weer terug. Maar ik ben erg blij dat het uiteindelijk toch een ja is geworden en ik ga proberen uit te leggen waarom! 

Door me in te lezen op de website en met oud bestuursleden te praten raakte ik langzaam geïnteresseerd in een bestuursjaar. Ik hou van dingen organiseren en had ook al meerdere commissies gedaan binnen de VSAE. Een bestuursjaar leek mij daarom eigenlijk de ultieme uitdaging, waarbij ik nog grotere dingen kon organiseren. Ook alle reisjes, borrels en andere leuke evenementen waar je heen gaat als bestuur spraken mij natuurlijk aan. 

Het enige wat mij eerst tegen hield is dat je er wel echt een fulltime baan bij krijgt, waar vroeg opstaan bij hoort en ook heel wat van je overige vrije tijd wordt nog ingenomen. Nu ik in het bestuur zit snap ik echter wel waarvoor dit nodig is en vind ik het ook juist fijn, want doordat je zoveel uren hebt te besteden kan je er echt vol voor gaan. De VSAE is namelijk voor een jaar echt “jouw” bedrijf samen met de anderen. Dit brengt een stukje verantwoordelijkheid met zich mee maar ook vooral heel veel kansen en vrijheid. Er is namelijk eigenlijk altijd wel iets wat afgemaakt kan worden, te verbeteren valt of een geheel nieuw project om op te starten. Zo verveel je je dus nooit. 

Dit is ook wat ik zo leuk vind aan een bestuursjaar. Er is ruimte voor al jouw ideeën over de vereniging en samen met je mede bestuursleden maak je zoveel gave dingen mee en zonder dat je het door hebt leer je ook nog eens heel veel waardevolle dingen. Plannen en bijvoorbeeld presenteren lijken saaie vaardigheden om beter in te worden, maar ga je zeker nog je hele leven kunnen gebruiken. 

Als interne zaken ben ik veel bezig met het leren kennen van de leden en alle commissieleden die wij hebben komen eerst bij mij op gesprek. Door met zoveel mensen te praten breid je je netwerk enorm uit en je krijgt er ook heel wat mensen kennis van. Ook van het nauwe samenwerken met zijn vijven kan je enorm veel leren over jezelf en elkaar. En niet te vergeten, hebben we natuurlijk de grootste lol hebben met elkaar.

Merijn Roelfsema - Penningmeester 

Toen ik me aanmeldde voor een bestuursjaar bij de VSAE had ik wel even getwijfeld. Natuurlijk kende ik al wat eerdere besturen en ik wist dan ook dat die het erg naar hun zin hadden gehad tijdens hun bestuursjaar. Maar wat zo’n bestuur dan allemaal precies inhield was voor mij nog redelijk onduidelijk. Na wat gesprekjes met vorige bestuursleden werd het voor mij snel duidelijk. Dit wilde ik super graag doen.

Voor mij was de VSAE altijd al een bron van leuke evenementen en gezelligheid, ik ging altijd al graag naar de borrels en evenementen. Nu leek het mij leuk om een stapje verder te nemen en aan een bestuursjaar te gaan beginnen. Voorheen had ik al redelijk wat commissiewerk gedaan en vond dit ook altijd erg leuk om te doen. Zo zat ik in mijn eerste jaar de wintersport commissie , daarnaast zat ik ook nog in de Experience commissie en de Analytics Academy. Wat ik altijd leuk vond aan het commissiewerk was het samenwerken met andere en een tof evenement neerzetten.

Als je een bestuursjaar gaat doen ben je een jaar druk bezig voor de vereniging, maar dat betaalt zich ook dubbel en dwars weer uit. Als bestuur ben je namelijk bij alle evenementen aanwezig. Van borrels tot uitstapjes als SFT en ISP. Af en toe kan het wat stress opleveren als je naar evenement toewerkt, maar als het dan slaagt en iedereen heeft het naar zijn zin is dat echt top.

Ik wist nog niet echt wat ik bij een fulltime bestuursjaar moest verwachten. ‘Heb je echt zoveel te doen dan?’ Nou het antwoord hierop werd voor mij al vrij snel duidelijk. Ja. Van de constante stroom aan mailtjes die je moet beantwoorden, heb je daarnaast een aantal commissies die je moet leiden. Er zijn elke week gemiddeld wel 1 of 2 evenementen. Daarnaast heb je natuurlijk nog de bedank dinertjes.

Gelukkig doe je dit allemaal niet alleen en heb je 4 andere toppers waarmee je het bestuur vormt. Dit is ook een heel bangelijke kant van je bestuursjaar. Naast dat je vrienden voor het leven maakt, leer je goed samen te werken, discussies te voeren en oplossingen te bedenken. 

Lysanne Spilt - Externe zaken 

Al meteen toen ik begon met studeren was ik bij elke VSAE borrel te vinden. Ik deed commissies en een bestuursjaar sprak mij altijd al aan! Maar of ik het mezelf echt zag doen? Nee, eigenlijk niet!

Maar na alle positieve dingen die ik hoorde van mijn voorgangers en vrienden begon ik toch te denken, is dit niet iets voor mij? Uiteindelijk was ik na wat gesprekjes en meeloopdagen om! En ook dit was niet zonder twijfel hoor. Tijdens de aanmeldingsperiode vorig jaar zaten we midden in een lockdown. Ik wilde een bestuursjaar natuurlijk ook deels doen voor de borrels, feestjes en reisjes. Maar, nu na een half jaar, kan ik zeggen dat deze er echt wel genoeg zijn hoor! Juist door Corona was je heel vrij om zelf met ideeën te komen en er het beste van te maken. Dat is ook echt iets waar je tijdens je bestuursjaar heel veel mee bezig bent, hoe maak je er het beste van met zijn vijven? En dat maakt je ook echt heel hecht met elkaar.

Maar goed, jullie hoeven je komend jaar hopelijk geen zorgen te maken over Corona en dat betekent dat jullie nog meer kunnen genieten van de feestjes en reisjes :). 

Aan het begin van mijn bestuursjaar kwam ik er al achter dat het eigenlijk zoveel meer biedt dan dat ik in eerste instantie dacht. Naast alle bekende VSAE activiteiten heb je ook vaak borrels en etentjes met andere studieverenigingen, oud bestuursleden en commissies. Dit maakt het jaar echt heel gezellig. En naast alle leuke dingen, leer je ook nog eens heel veel. 

Met de functie commerciële zaken leer je veel bedrijven en recruiters kennen, heel handig als je straks op zoek bent naar een baantje! Voordat ik aan mijn bestuursjaar begon, had ik echt werkelijk geen idee wat je met econometrie kon doen en al helemaal niet wat ik wil. Door al die bedrijfsbezoeken en belletjes leerde ik de verschillende soorten bedrijven kennen en ik heb nu echt een veel beter beeld van wat ik na mijn studie wil doen. 

Een bestuursjaar is dus echt de perfecte combinatie tussen hard werken en gezelligheid. Je leert veel mensen kennen en je maakt fantastische activiteiten mee. Ik zal dan ook iedereen aanraden een bestuursjaar te doen!

Caio Smidi - Externe zaken & marketing 

Vanaf het begin was het voor mij raak bij de VSAE. Tijdens de Introductiedagen en Intreeweek merkte ik al dat de studievereniging voor veel studenten de verbindende factor is op sociaal gebied.
Vandaar dat ik meteen in mijn eerste jaar besloot actief te worden in een eerstejaars commissie. Vooral het idee dat je je naast een (vrij intensieve en lastige) studie ook nog bijdraagt op een iets praktischere manier sprak mij wel aan.

Vervolgens was ik bij vrijwel alle activiteiten aanwezig, en zo leerde ik de toenmalige bestuursleden wat beter kennen. 

Zelf had ik nooit gedacht dat ik halverwege mijn tweede jaar al een bestuursjaar zou doen, maar achteraf ben ik heel blij geweest met deze keuze. Wat mij betreft is dit een ideale manier om een jaar studieonderbreking te nemen, waarbij je toch nog wat kan leren. 

Het mooie van een bestuursjaar is dat je op allerlei manieren jezelf beter leert kennen en jezelf kan ontwikkelen. Enerzijds ben je functie specifiek bezig, anderzijds zijn er ook altijd commissies die aangestuurd moeten worden. Het soort werk is dus heel veelzijdig, wat het juist leuk maakt en ervoor zorgt dat je niet in een sleur terecht komt ondanks de lange werkdagen.

Wat misschien wel het meeste wennen was, is dat je een jaar lang eindverantwoordelijk bent voor de vereniging. In het begin voelt dat misschien wat onwennig, maar eigenlijk is dit het meest bijzondere van een bestuursjaar. Als bestuur mag je in principe geheel je eigen koers trekken, je hebt dus alle vrijheid om dingen anders te doen ten opzichte van andere jaren.

Voor mijn functie(s), externe zaken en marketing, ben ik enerzijds veel met bedrijven aan het mailen en het bellen over sponsorcontracten en andere samenwerkingen. Samen met Lysanne zorg ik er voor dat wij goed in contact staan met onze partners en de vereniging actief blijft samenwerken met externe partijen.

Daarnaast bestaat mijn marketing functie met name uit het toezicht houden op planning van de mailings, social media posts, en andere berichten die wij uitzetten richting onze studenten.

Maar nu moet het niet klinken alsof het altijd alleen maar serieus werken is. Naast al het dagelijkse werk is er heel veel ruimte voor leuke dingen. Als bestuur maak je ten eerste vrijwel alle leuke activiteiten en reisjes mee, en daarbuiten heb je ook best vrijheid je dagen zelf in te plannen. 

Kortom: spreekt zo’n jaar jou aan? Benader ons gerust of kom een dagje meelopen, dan laat ik graag zien wat een bestuursjaar zo leuk en waardevol maakt!

Cancel